Thursday, 20 January 2011

Hitamputih, beza bahasa dan jalan untuk di ingati

day 2 : your favorite movie




filem satu.

Tapi kalau filem yang dari dulu sampai sekarang, tonton sampai tak jemu-jemu, sampai hafal skrip boleh 'miming' ikut mulut pelakon, mostly filem allahyarham tan sri p. ramlee. super ajaib! setiap kali tengok, rasa fresh walau tahu selepasnya akan jadi apa dan kenapa. boleh gelak ketawa bagai nak rak, walau dah pernah dengar lawak yang sama berulang kali. paling suka seniman bujang lapok kot, terutama yang waktu mereka pergi audition kat studio tuh. kalau tengok cerita tuh kat rumah, nak-nak pulak tengok dengan famili, bila time dialog waktu tuh selalu cakap cepat-cepat, konon-konon nak tunjuk terrer sebab berjaya menghafal dialog, selalunya, ecah akan tengok kakak dia neh dengan muka macam 'wah, kakak sangat hebat' HAHA


Kalau time cerita-cerita P.Ramlee, si ecah sanggup korbankan cerita kartun hagemaru (cerita kartun jepun yang macam mengong gila dan tak tahu kenapa dia suka gila kartun demikian) tanpa sebarang penyesalan. cerita-cerita P.Ramlee berterusan jadi ajaib, walau selepas berpuluh-puluh tahun, ketika kita dah mula ada banyak tona warna ketika menonton. mungkin filem-filem P.Ramlee semuanya hitamputih, tapi hampir semua filem-filem beliau punya tona warna yang hebat dari segi cerita didalamnya. Satu lagi bukti, physical itu equal to zero.


dan rasanya sangat sedih bila tonton dokumentari pasal P.Ramlee dekat history channel haritu, untuk semua gelak ketawa yang dia beri, rupanya banyak air mata selepasnya. ALFATIHAH.




filem dua.

kedua mak dan ayah juga sangat pengemar cerita hindustan tegar. jadi kalau balik rumah, menonton hindustan bersama mereka itu sudah jadi macam perkara biasa. sekarang, ayah dah ubah feel sikit, sebab katanya hindustan sekarang tak best macam zaman dulu, jadi masih juga menjadi peneman ayah menonton cerita, cuma sekarang suka tonton cerita tamil. filem tamil kurang sikit babak cinta, campuran pelbagai isu lain dan kadang-kadang bila ada selingan komedinya, serius sangat lawak gila. cuma bila balik Usm jumpa Kalai dan cerita tengok filem tamil yang ini dan itu, bila kalai tanya tajuk apa, selalu tak ingat tajuk, sebab selalunya tak baca pun tajuk apa. main tengok je ;p tapi hasil penceritaan kalai, kenal juga la dua tiga orang pelakon, HEHE.



filem tiga.
filem yang selalu tonton banyak kali kategori english, adalah filem ini;








a walk to remember

filem yang ajaib, sampai kita boleh cuma baca subtitle file nya tanpa tonton filem tapi rasa sama, huhu



Jamie: I have my beliefs.
I have faith, but don't you?
Landon: No. There's too much bad shit

in this world.
Jamie: Without suffering,
there's no compassion.












*dalam thesaurus kikisuhaimi, tonton banyak kali itu beerti, tonton tanpa jemu sebab suka








3 comments :

Bie said...

akak suka ngan ceta a walk 2 remember... :) TT.TT gilerr sedih...anyway...congrats babe for ur day 2 challenge... :)

Mad Maureen said...

Lol comel adik.. sanggup korbankan cerita kartun sebab nak tengok cerita P. Ramlee..

yea, P. Ramlee is one of the best directors in Msia and only he and Yasmin Yusuf could make it to the auteur list and recognized by international film critics.. but too bad he was only appreciated in Msia after his passing away. When he was alive, his film production lebih kepada based in Spore cause Malaysians didn't really recognize his works. Sedih kan.. Masa beliau meninggal dulu, Saloma x cukup pun duit nak tanggung funeral dia.. Kesian..

Ah.. I love 'A Walk to Remember' too. So romantic.. ANd there were so many meaningful and witty quotes inside.. No wonder it's your favourite..

Ok, gambatte utk challenge seterusnya.. =first date. adei.. ;)

kiki said...

mel; yup, akak pon suka gila gila cerita "jalan utk diingati ini"
eh congrast to you too, weh 3rd chalenge susah gila, first date weh.. pengsan akak.. HAHA


Maumau; cerita p.ramlee sgt awesome and cntinue to be awesome till now.. betul, sedih gila when we know that dia spend hidup dgn sgt sedih pada waktu akhir2 hayatnya... ;(