Tuesday, 16 July 2013

Memori puasa

Apa memori best bila bulan puasa? Kalau aku, memori makan ramai-ramai dengan adik-adik. Sebab akulah kakak or kakek as chado panggil, so aku selalu incharge bab air, nasi tambah, hidang, sendukkan nasi, tambahkan lauk, kemas lantai (kitaorang makan kat bawah), basuh pinggan eh semua aku incharge kecuali masak je mak. Haha.

So ayah portion nasi dia lebih sikit pasal dia makan tak tambah, syafiq makan sikit ja jap g makan berulang sebab perut dia takleh makan cam banyak gitu terus. Syahrul kalau makan, makan satu lauk ja dulu (kitaorang kutuk makan gaya chef, slow je makan macam nak taste bebetul makanan hahaha). Ecah fav makan ayam atau daging masak hitam (si syafiq or syahrul suka usik ambik lauk yang dia suka then japg dia makan cecepat sebab takut orang habiskan hahahahhah)

Haa lagi, waktu nak dekat bukak puasa kitaorang selalu main 'nombor', ala main macam semua pilih nombor yang dia nak, ok contohnya ada 4 orang pemain. Kita pakai sebelah tangan jela, 4x5 jari setiap seorang = 20 so max nombor hanya 20. So letaklah jari, sebelum tu sebut "nooooooomboooor" dengan dengung lelama, nombor sapa yang kena dulu keluar, sampailah orang terakhir. So yang terakhir kena denda jentik knuckle dia based on nombor pilihan dia tadi. Haaa buatnya tadi pilih 15? Tak ke merah tangan, dah la bebudak kat rumah tu jentik tangan gaya nak membunuh cicak. Tapi best jugak, sampai gegaduh gak sebab main nombor, hahaha.

Kalau dulu ikut tok pergi terawikh bestnya bila balik ada moreh hahaha. Walaupun mata dah mengantuk je ngadap moreh. Kat kampung entah napa time puasa ada selalu diorang bukak kedai jual kerang cicah kuah kacang. Adakah populasi kerang hanya banyak tetiap bulan puasa? ;p Dulu time sekolah rendah teringin je nak makan, kumpul duit dengan si syafiq beli kerang. Hahahaha, sekarang bila makan biasa je rasa dia-- sebab perasaan korek syiling nak beli tu dah hilang, rasa pun jadi biasa

Ramadhan sekarang dan dulu lain kan? Kalau dulu, kedai kerang tu sure penuh tapi Alhamdulillah sekarang suma ke masjid dulu and balik baru singgah lepak kedai kerang. Cute je kan? ;) Media kita sekarang pun banyak je siaran islamik yang bebagus.

Rindu rumah. Rindu suasana kat kampung. Impian besar aku dulu kalau boleh nak cari kerja area pekan kecil macam kulim ke penang ke ok jugak dan seminggu sekali boleh balik tengok mak ayah. Kita tak tahu mana Allah nak bawa kita kan? ;) jum cuba jadi gembira selalu jum!

Apa jela dah bebelkan ni. Hahaha.
posted from Bloggeroid

3 comments :

bellshin_Nur said...

nak berbuka kat kg hang bulleh x kiki?

kiki said...

Bolehhhhhhh, maila babe tp aku balik kg pun dkt nak raya sedihhh jek

Cik Hawa said...

Ramadhan yang significant..