Tuesday, 3 January 2012

Series of lost and no found






Disember lepas memang ajaib. ya ini serius. i lost dua handphone dengan bergaya, satu awal bulan dan satu lagi di akhir bulan. cukup sangat pengajaran untuk jadi manusia yang lebih hati-hati.peristiwa satu, yang sangat lawak juga sebenarnya, sebab selalunya memang buat vibrate je telephone, letak telephone atas rak cermin almari bilik and telephone keep vibrate, tapi sebab tengah kusyuk gila sembang dengan adik (dia baru sampai dari hostel) so macam, biar jela sebab bergosip kan lebih real nak pula face to face kan.. haha. tau tau senyap je phone, syafiq cakap,
 "eh kak, telepon ang awat senyap ja"
masuk bilik nak ambik phone, tengok sedap je cik telepon landing dalam pinggan bedak sejuk.. yes, ulang suara pinggan bedak sejuk. macam tak ada tempat paling lawak je telepon tu nak jatuh. apa lagi, semua pakat bantai gelak gila, habih telepon tuh berselimut white foundation, pastu bila cakap dekat mak, mak macam,
"haa padanlah muka hang, mak duk suruh alih pinggan tuh hang tak dengar"
betulla tuh, pinggan letak bedak sejuk tuh mak selalu tegur tanya kenapalah tak alihkan, kenapalah pakai pinggan mak yang paling vogue sekali untuk letak bedak sejuk, tapi sebab degil and malas abaikan jela kata-kata ajaib mak, so memang padan la muka.
dan telepon tu pulak memang teruk gila macam short circuit gak kot, sebab lepas je dia terbenam dalam pinggan tu dengan bergaya aku pergi je on-kan. based on what my adik, syafiq said la, dia cakap kena keringkan dulu pakai hair dryer (which i already tried), letak dalam tong beras mak, balut dengan kain. semua dah buat, tapi tula si syafiq cakap jangan immediately on that phone, tapi yela semuanya dah terlambat. telephone tu pun dah selamat pergi dengan aman, haha so aku pun cepat-cepat kebumikan telephone tu dalam kotak kat bilik, takut ayah tahu kot, dia yang belikan telephone tuh, nak nak pulak jahanam sebab kecuaian manusia.
so pakaila balik telephone lama yang kadang-kadang bila cakap keluar suara 'transformers' yes, serius, tengah dok sedap-sedap sembang dengan melissa, pastu mel akan cakap
"ki suara ang dah start jadi transformers"
jadi i dengan bergayanya akan hantam telephone tu kat dinding, dan teruslah okeh. ajaib tak telephone tuh? haha, tapi sayang gila telephone tu kot, bertahun pakai. the funny part bila ada company call nak set interview time, tengah-tengah sembang
"siti, i cant hear you.. hello, hello'
so the other side of me yang always calm akan cakap, "
"sorry can you wait for a second"
pastu cepat-cepat bantai telephone tu kat mana-mana dinding or any hard surface yang berdekatan, haha. but teringin jugak nak tanya kat dia after that, 
"did you hear my transformers voice just now?" 
tapi of course la aku tak tanya kan, haha.

so here come the sad part, i lost that phone tooo ;(
that tragic day (over gila intro), kuar pergi jusco sensorang pastu pergi atm kuarkan duit, lepas tu tengok masyaAllah banyak gila sale, walaupun poverty stricken tapi mestila nak cuci mata kejap, jalan la sensorang sambil belek-belek kemeja, blouse yang cantik-cantik. pastu bukak beg, tengok phone takda, selongkar beg takada jugak, elok pulak time tu jusco buat announcement yang kena beware dengan penyeluk saku bagai..hati memang debar gila, umi pulak takda balik kampung.. cepat-cepat pergi cari nomi,, dia keje nearby situ, try call dengan phone dia kat area-area tuh, takda jugak, pastu tak lama voice mail. waktu tu macam redha jela.. balik rumah, selongkar beg cari handphone emergency which is so basic dengan bateri yang kong, kuar pegi cari bateri.. malam tuh, waktu duk lepak umah sensorang sambil tunggu si nomi balik keje baru teringat nak tengok beg, and guess what sekali kad atm hilang.. tak tahu la kalau pencopet tu ingat tu kad kredit ke kan, poor him la. kiki suhaimi yang sangat clumsy pulak lepas keluarkan duit main campak je kat compartment depan beg nearby dengan tempat bukak beg tuh, and that beg sangat tak protective, tak ada zip cuma ada open compartment dengan easily open button, pastu sling pulak. but my fault jugak, tak beringat and tak hati-hati, teladan masa depan sebab nak duduk sini bukan sehari dua. and bila call mak malam tuh, mak tanya napa no lain pulak(sebab tak sempat lagi pergi center utk retrievekan sim card tu balik), cuma cakap sim card hilang, which is soo true but of course there some part yang tak di revealedkan.. yela, our parent pasti risau dengar perkara-perkara macam tu, tapi nak buat macamana, benda dah jadi.. the least we can do is bagi diorang risau

oh sebenarnya macam panjang lagi nak tulis, series of lost (title) supposed ada rangkai ceritanya yang lain, mungkin lain waktu insyaAllah.. till then, sila gembira selalu!
Assalamualaikum ;)

4 comments :

kak mer.... said...

its okie beb....learn from mistakes k...means ada hangphone yang lebih vogue dan canggih n me'erla yg akan jd milik ang...=) n kepada pencopet 2 walaupn aku x tau mksudnya...sat ang kalau ang mai penang...ang x kenai sapa kak mer lg...ang buat kawan aku..dush..n last but nt least..lap u makck...mcm entry bukan comment...hahahaa

Mel said...

maybe the phone 2 jeles tgk ang pay more attention kat aku..hehehe

benda dah nak jadi noks... :) let's look at the bright side...ader fon satu lagi yg sangat ajaib.. :)

Love you, xoxo (insert gaya gossip girls gtu)

kiki said...

kak me'erla: weh hg pakai la nama hat mencabar sikit... n bilanya ang nak bukak blog tuh? and plis plis plis dont use that name.. hahahha ;p

kesian telepon aku weh, sure dia tak selesa ada dgn stranger, hahaha

aku ok, like kena fikir positif always even sometimes rasa hati nak break to pieces.. wish me luck!

mel: yeah, atleast there something behind everything, mcm nak kena grow up and be mature.. tak boleh nak cengeng-cengeng.. no clumsy but calm, hehe

** love hangpa duaorg, and take care girls! miss yu! virtual hugs ;)

kak mer.... said...

apesal ngan nama glam aku....ang ibu kpd segala mer la mkck..aku nie junior..hehehe..saja x nk glamkan nama sebenar aku..takut follower banyk..aku kan dwn 2 tanah..x kan ang x tau...anyhw kip yourself together n aja aja fighting...huggiess..=)