Friday, 12 April 2013

Cincin dan syiling

Kisah 1
Lepas waktu office temankan Didi beli kasut, kami kalau teringin sesuatu barang, memang selalu ulang alik tengok, berkali-kali, sampai dapat ilham untuk beli. Hahahahaha. Kadang rasanya adik yang kerja Mall tu pun dah kenal.
Oh tapi ini bukan nak cerita pasal itu. Lepas beli kasut si Didi, terus pergi makan kat Food Court, lepas makan sesiap nak balik, cakap kat si Ira nak ke tandas kejap.
So pergila tandas, check syiling ada 20sen yang baru dan 20sen yang lama. Ermm, okaylaaa tandas kena bayar 30sen. Bagi abang yang depan pintu tu 40sen, dalam hati ingat yang lebih 10sen tu biar je, segan nak ambil. Terus bergegas masuk, dah selesai, betulkan tudung sesikit :p (perempuan dan cermin kan tak dapat dipisahkan, hahaha)
Terus keluar kalut-kalut.
Abang tu panggil,
"adik, tadi bagi berapa?"
"hah?!!" (blur)
"tadi tu adik bagi 70sen(sambil hulurkan baki)"
MasyaAllah, baiknya orang ni, rasa terharu atas jujurnya hati orang ini. Segan sebab cuma niat 10sen yang lebih tu untuk abang tu, sedangkan dia bagi 40sen semula. Boleh ja dia senyap buat tak tahu, sebab memang tak perasan yang disangka 20sen tu sebenarnya syiling 50sen (syiling yang baru kan macam nak sama, selalu terkeliru). Jujurnya abang tu. Segan nak ambil 40sen yang dia beria-ria hulur, cuma cakap terima kasih atas jujur dia dan pergi.
Kisah 2
Lepas siap lunch beberapa minggu lepas, sebelum balik office singgah kiosk-kiosk yang jual macam-macam tu. Tengah beli buah campur tu si Eve dan Didi pusing la kat kiosk sebelah yang jual cincin, keronsang. Oh ini bukan cincin yang fancy tu, ni macam yang berbatu, silver tapi cantik la designnya. Err macam exclusive sikit kot,
So lepas dah bayar harga buah, pergi cari budak dua tu, Si Di tarik tangan
"Kira nampak tak pak cik tadi?!"
"Tak, yang mana satu?"
Memang tak perasan yang mana plus mengelamun plus tengok buah campur yang macam sedap   :p
Di bagitahu yang ada pak cik tu, belek-belek cincin, sarung kat jari manis dia, nampak macam berkenan, tanya harga, Rm15 sebentuk... Di cakap dia nampak pak cik tu renyukkan duit seringgit 3 keping dalam tangan dia. Bila pak cik tu nak tanggalkan cincin tu, nak letak semula, tak tertanggal, perlahan-lahan dia tolak pun tak tanggal. Ada perempuan sebelah pak cik tu cakap tak payah tanggalkan, dia kemudian bayarkan harga cincin pak cik tu.
Manis je kan?
Perkara ajaib memang berlaku, every day :) Dari sekecil-kecil situasi, kita boleh sama-sama belajar,
Kita boleh belajar tak berkira sangat tiap kali masuk tandas awam:)
Kita boleh belajar untuk sekurangnya sedekah senyum sikit yang jaga depan tu.
Kita boleh sama-sama tengok sekeliling, kalau-kalau we can helps in making someone else's life 'ajaib' hari ini.
Dunia penuh dengan orang baik begini, takut kita jalan laju sangat, tunduk lihat jalan sendiri dan pergi tanpa sedar beruntungnya kita. Tanpa sedar berapa banyak kita dapat belajar dari mereka.
Jom lihat dan belajar jom.

No comments :